وزير ارتباطات بر ضرورت استفاده از ظرفيتها و منافع مشترک کشورهاي اسلامي تاکيد و پيشنهاد کرد سازمان همکاريهاي اسلامي با مشارکت بانک توسعه اسلامي به انجام مطالعه امکانسنجي با هدف آمادهسازي نقشه راه ايجاد قطبهاي خاص در کشورهاي اسلامي بر مبناي دسترسي به تخصص و منابع يکديگر مبادرت ورزد.
وايمکس نيوز- محمدجواد آذري جهرمي در سخنراني خود در سيزدهمين نشست WIFE ( مجمع جهاني اقتصاد اسلامي) در ساراواک مالزي با بيان اينکه مسلمانان حدود دو ميليارد نفر از جمعيت جهان را تشکيل مي دهند، گفت: اين جمعيت تقريبا 20 درصد از اقتصاد جهاني را در دست دارد. به طور کلي کشورهاي اسلامي به عنوان کشورهاي در حال توسعه طبقهبندي مي شوند و اين بدين معني است که کشورهاي اسلامي با فروش مواد خام و نيروي کار ارزان به امرار معاش ميپردازند که البته ادامه اين روند پايدار نيست و منجر به مشکلات فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي ميشود و پيامدهاي وخيمي دارد که همانگونه که تاکنون مشاهده شده است به منطقه و کشور خاصي محدود نميشود.
آذري جهرمي افزود: از طرف ديگر هر چند به نظر مي رسد ايجاد موانع تجاري يک راه آسان براي حل مشکل عدم توازن تجاري است ولي در عمل چنين محدوديت هايي در بلند مدت کاربرد کمي دارد.
وي با تاکيد به اينکه بايد در چشماندازها تغيير ايجاد شود، گفت: در مقابل اندازه بازار، رقابت و کارآمدي مفاهيمي است که بايد در تغيير چشمانداز مورد توجه قرار گيرد البته تغيير چشمانداز باعث ايجاد مشکل براي کشورهاي توسعهيافته نميشود بلکه اين کشورها را قادر ميسازد تا از محصولات و خدمات جديدي که در کشورهاي در حال توسعه فراهم شده بهرهبرداري کنند.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با بيان اينکه، اندازه بازار يک عامل تعيينکننده است، اظهار کرد: وقتي اندازه بازار کوچک است هزينههاي سربار توليد محصول و خدمات بالارفته و عرضه آنها گران تمام شده و در نتيجه به تعطيلي بنگاه اقتصادي ختم ميشود. در بسياري از موارد وقتي که هدف بازار در چارچوب مرزهاي ملي يک کشور محدود ميشود اندازه بازار و قدرت و چابکي آن به اندازه کافي نبوده و اين بدان معنا است که سرمايهگذاري حتي در ميان مدت نيز پايدار نخواهد بود و وجود موافقتنامههاي چندجانبه که باعث بزرگتر شدن اندازه بازار ميشود مورد نياز است.
آذري جهرمي رقابت را عامل مهم ديگري در اين حوزه عنوان کرد و خاطرنشان کرد: بدون رقابت، هيچگونه انگيزه واقعي براي نوآوري جهت بهبود کيفيت خدمات، کاهش هزينهها و ساخت محصول بهتر وجود ندارد و اين بدين معني است که ما بايد براي بقاي اقتصادي، خودمان را آماده رقابت در مقياس جهاني کنيم.
وي ايجاد مکانيسم براي بهبود مستمر بهرهوري را بسيار حياتي بيان کرد و گفت: به طور کلي وقتي که يک نوع تمرکز و تجمع بين نظرات خبرگان و کارشناسان صورت گرفته و ابزار مناسب مانند منابع مالي و زيرساختهاي مورد نياز به راحتي در دسترس باشد ميتوان به اين هدف نائل آمد.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در ادامه سخنان خود تصريح کرد: يکي از رويکردهاي احتمالي که الزامات و محدوديتهاي فوق را در نظر ميگيرد ايجاد قطبهاي مختلف در کشورهاي گوناگون اسلامي است، به طوري که هر کدام از اين قطبها بر روي يک فعاليت متمرکز شوند. به عنوان مثال کشورهاي اسلامي هر کدام روي يک قطب مانند قطبهاي مالي، فناوري اطلاعات، فناوري بانکي، خدمات پزشکي و سلامت متمرکز شده و هر قطب محصولات و خدمات خويش را براي جمعيت بيشتر در سراسر کشورهاي اسلامي به فروش برسانند و به جاي بازار کوچک ملي براي بازار بزرگ اسلامي عرضه کنند.
آذري جهرمي در ادامه سخنراني خود پيشنهاد کرد که سازمان همکاريهاي اسلامي با مشارکت بانک توسعه اسلامي به انجام مطالعه امکانسنجي با هدف آمادهسازي نقشه راه ايجاد قطبهاي خاص در کشورهاي اسلامي بر مبناي دسترسي به تخصص و منابع يکديگر مبادرت ورزد.
وي تاکيد کرد: ما به عنوان کشورهاي اسلامي بايد دست به دست هم دهيم تا بتوانيم از منابع و ظرفيتهاي يکديگر به طور مشترک بهرهمند شويم.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با اشاره به پيشنهاد ارايهشده خود اعلام کرد که کشور ما آماده حضور در اين مطالعه است و در پايان سخنان خود افزود: ما مشتاقانه منتظر همکاري با همه کشورهاي اسلامي براي پيگيري طرحهاي مناسب جهت افزايش سعادت و خوشبختي کشورهايمان هستيم.
نشست مجمع جهاني اقتصاد اسلامي با حضور نخستوزير مالزي، رييسجمهور اندونزي، نخستوزير مراکش، رييسجمهور تاتارستان و تعدادي از وزراي کشورهاي اسلامي از 21 تا 23 نوامبر در شهر کوچينگ مالزي برگزار ميشود. محور اصلي گفتگوها در اين نشست، انقلاب صنعتي چهارم، چالشها و فرصتها در کشورهاي اسلامي است. جمهوري اسلامي ايران پيشنهادي توسط وزير ارتباطات ارايه کرد که با استقبال کشورهاي حاضر در اين نشست مواجه شد.
منبع:ايسنا